fbpx
בחרו עמוד

מאת: אסף קופפר

נתוני מדד המחירים לצרכן (CPI) ומדד המחירים ליצרן (PPI) שפורסמו ביולי 2024 בארה"ב מעידים על המשך האטה באינפלציה, דבר שמגביר את הציפיות להפחתת ריבית מצד הפדרל ריזרב כבר בספטמבר הקרוב. אלו נתונים שמשקיעים רבים מצפים להם כדי להבין את כיוון המדיניות המוניטרית של הפד' ואת השפעתה על הכלכלה והשוק.

מדד המחירים לצרכן מצביע על עלייה שנתית של 3.2% במדד הליבה (Core CPI), הנתון הנמוך ביותר מאז תחילת 2021. מדד זה, המנטרל את התנודות במחירי המזון והאנרגיה, נחשב למדד אמין יותר לאינדיקציה על המגמות האינפלציוניות העמוקות בכלכלה. ההאטה החדה באינפלציה מגבירה את ההערכה שהפד' יוכל להתחיל להוריד את הריבית בקרוב, זאת לאחר תקופה ארוכה שבה שמר על מדיניות מוניטרית מרסנת.

יחד עם זאת, למרות הירידה במדד המחירים לצרכן, ישנם עדיין לחצים אינפלציוניים מסוימים במגזר הדיור, כאשר מחירי השכירות עלו בחודש יולי ב-0.5%, העלייה הגבוהה ביותר מאז פברואר. עליית המחירים במגזר הדיור מקשה על הפחתת האינפלציה הכללית, מה שמחייב את הפד' לפעול בזהירות בתכנון המדיניות המוניטרית שלו להמשך השנה.

לקוחות מסתכלים על דירה עם סוכן נדל"ן

 

מדד המחירים ליצרן, שפורסם אתמול, מחזק את התחזיות להפחתת ריבית מצד הפד'. המדד מצביע על עלייה של 2.2% בשנה ביולי, נמוך מהצפי שעמד על 2.3%, ואף מהנתון הקודם של 2.7%. מדד הליבה של המחירים ליצרן (המסנן גם את השפעת מחירי האנרגיה והמזון) מציג עלייה שנתית של 2.4%, נתון נמוך מהצפי של 2.7% ומהנתון הקודם של 3.0%. הנתונים החודשיים מעידים גם הם על האטה, כאשר מדד הליבה החודשי לא עלה כלל, לעומת הצפי שעמד על עלייה של 0.2%.

הירידה המשמעותית במדד המחירים ליצרן משקפת ירידה בלחצים האינפלציוניים מצד היצרנים, דבר שעשוי לתמוך בהחלטת הפד' להפחית את הריבית כבר בחודש הבא. הירידה במדד המחירים ליצרן יכולה להעיד על כך שהמגזר היצרני מתחיל להרגיש את ההאטה הכלכלית ומתקשה להעלות מחירים כפי שעשה בתקופות של צמיחה חזקה יותר.

הסיבות העיקריות לירידה במדד המחירים ליצרן כוללות ירידה במחירי הסחורות, כמו גם ירידה בביקוש למוצרים כמו מכוניות חדשות ומשומשות, וביגוד. נוסף לכך, השירותים בבתי חולים חוו ירידה משמעותית במחירים, ובנוסף, ירידות במחירי הדלק והאנרגיה השפיעו גם הם על המדד הכללי.

מגרש מכוניות משומשות

 

המשמעות של נתונים אלו היא שייתכן שהפד' יוכל להאט את קצב העלאות הריבית, ואולי אף להתחיל בהורדת ריבית בשלב מוקדם מהצפוי. עם זאת, קובעי המדיניות של הפד' ידאגו לבחון נתוני אינפלציה נוספים שיתפרסמו בזמן הקרוב, כמו גם נתוני תעסוקה, לפני שיקבלו החלטה סופית.

בינתיים, בשוק ההון, התחזיות להפחתת ריבית כבר בספטמבר מחזקות את הביצועים של נכסים יציבים יותר כמו אג"ח ממשלתי. התשואות על האג"ח לשנתיים עלו, בעוד שהמניות בשוק, ובמיוחד אלו בסקטור הטכנולוגיה, חוו תנודתיות גבוהה בעקבות הנתונים וזינקו אמש.

לסיכום, הנתונים הכלכליים שפורסמו בימים האחרונים מעידים על המשך ההאטה באינפלציה בארה"ב. הירידה באינפלציה מרמזת על כך שהפד' עשוי להפחית את הריבית כבר בחודש הבא, דבר שישפיע על כלל השווקים והכלכלה האמריקאית בטווח הקצר והבינוני. המשקיעים והכלכלנים עוקבים בדריכות אחר התפתחויות נוספות, כמו נתוני התעסוקה ומדדי האינפלציה הנוספים שיפורסמו, כדי להבין את כיוון המדיניות המוניטרית העתידית של הפד'.

 

 

 

מקורות:
בלומברג

*הכותב משמש כעובד בחברת אינטראקטיב שירותי בורסה
בע"מ (להלן: "החברה"). כל האמור והמוצג בכתבה זו ניתן באופן כללי בלבד ואינו מהווה
ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או המלצה כלשהי למסחר בשוק ההון המתחשבים בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכן אינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך ו/או נכסים
פיננסים מכל סוג, מדדים וכיו"ב. כמו כן, המידע המוצג בכתבה לעיל אינו מהווה תמריץ
ו/או המלצה ו/או ייעוץ לפעול בדרך כלשהי בשוק ההון. על כן, אין לפרש דבר באמור
בכתבה כהמלצה או ייעוץ לביצוע רכישה או מכירה של כל נייר ערך או נכס פיננסי המוצג
בה. הנתונים המוצגים בכתבה אינם מהווים ערובה או מדד כלשהו לתוצאות ותשואות
עתידיות. הניתוח שבוצע לעיל הינו רק על בסיס מידע פומבי ציבורי וללא שיח עם החברות
המוזכרות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים
ובצרכים המיוחדים של כל אדם. פעילות בשוק ההון דורשת ידע, הבנת סיכונים ומיומנות.
כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.
החברה ו/או הכותב עשויים להחזיק חלק מניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים המוזכרים
לעיל.

.

80.79.6.161
דילוג לתוכן